Synt

Synt är en förkortning för synthesizer som är ett elektroniskt instrument som via analog eller digital ljudsyntes kan skapa en oerhörd mängd olika ljud. Den kan härma akustiska instrument och andra redan etablerade ljud men kan också användas för att skapa helt nya ljud. Traditionellt styr man synten med hjälp av en klaviatur, men man kan också använda andra mekaniska anordningar som slagytor, joysticks, styrhjul eller tryckkänsliga ytor.

Läs mer

Synten är det dominerande instrumentet inom den nu etablerade elektroniska musiken, men den hade en lång startsträcka. Det allra första instrumentet som kan liknas vid en synt kom redan på 1920-talet men blev ingen omedelbar hit. Utvecklingen gick långsamt och på 1960-talet hade den fortfarande inte slagit igenom. Synten sågs på med stor skepsis och man tillskrev den enbart de mest extrema, experimentella och oortodoxa musikerna.

Vändningen kom 1968 i och med albumet ”Switched-on Bach” av Wendy Carlos, som innehöll Bachs kompositioner arrangerade speciellt för en synt. Nu började även vanliga musiker att få upp ögonen för synten och den blev alltmer populär under de följande årtiondena.

Synten tog mer plats på både pop- och rockscenen och är numera starkt sammankopplad med många av 1980-talets största band.

Vad skiljer synt och keyboard åt?

Ställer man synten mot instrument som keyboard, elorglar och elpianon är den största skillnaden antalet reglerbara parametrar. De pianoliknande släktingarna har i jämförelse bara ett fåtal färdiga ljud och möjligheterna att förändra dessa är små. Synten däremot, erbjuder nästan oändliga möjligheter att manipulera ljudet. Detta har gjort den till ett av de viktigaste instrumenten för nästan alla genrer inom musikindustrin.

Köpa synt

Det finns många olika val att fundera över när du ska köpa en synt. Först och främst bör du tänka på vad du vill ha ut av din synt. Vi erbjuder ett brett urval av såväl analoga som samplingsbara syntar i olika prisklasser. Ett har de dock gemensamt; de kommer från ledande tillverkare. Vi på Örebro Musikservice jobbar med syntar från tillverkare som Korg, Roland och Yamaha, för att nämna några. Vill du ha hjälp att hitta den synt som passar just dig hjälper vi dig gärna.

Välkommen in till oss och provspela!

Minimera

Varumärken