Taylor

Taylor Guitars är synonymt med välbyggda instrument för alla, oavsett var man befinner sig i sitt spelande. Gitarrerna är uppdelade i serier utifrån träslag och estetiska detaljer med hantverket i centrum. De har sin utgångspunkt i Academy serien som erbjuder genomarbetade instrument till bra pris. Sen finns ett spektrum av gitarrer hela vägen upp till skräddarbyggda konstverk av allra högsta kvalité. Tillverkningen sker dels i Kalifornien (USA) och dels i Tecate (Mexico).

Taylor guitars historia

Året var 1972, när den unge Bob Taylor som 18-åring fick anställning hos musikaffären American dreams, där han till en början framför allt arbetade med att reparera gitarrer. Snart började han även bygga egna gitarrer som man också sålde i butiken. Ett par år senare tog han och några kollegor över butiken och de satsade mer på egna byggen. Efter att ha kämpat sig igenom några tuffa år i slutet av 70- och början av 80-talet har företaget blivit ett av de ledande inom gitarrindustrin. Från dåtidens blygsamma 350 gitarrer per år till dagens över 40.000 av de 60 olika modeller som Taylor Guitars erbjuder. De gör också limited editions-modeller som erbjuder något alldeles extra. Ett exempel är serien Liberty Tree från 2002. Dessa gitarrer byggdes av en 200 år gammal tulpanpoppel, under vilken amerikanska kolonister samlades för att planera revolution.

Märket är populärt bland kända artister så som Paul McCartney och Erik Clapton. En spännande del av företagets historia står Prince för då han 1984 specialbeställde en lila, 12-strängad gitarr som skulle medverka i musikvideon till purple rain. Ett uppdrag som verkligen gav Taylor guitars en extra skjuts mot framgång, då gitarren fick stor uppmärksamhet.

Varumärken
Antal strängar
Fattning