Stålsträngad Gitarr

Stålsträngad gitarr är storebrodern bland de akustiska gitarrerna. Lite förvirrande kallar man den ofta för just akustisk gitarr och man särskiljer den från sin nylonsträngade släkting genom att kalla den senare för klassisk gitarr.

Skillnaden mellan stålsträngad gitarr och klassisk gitarr

Den stålsträngade gitarren är som namnet avslöjar utrustad med stålsträngar, något som kräver lite extra av gitarrens konstruktion. I jämförelse med nylonsträngar har de av stål en mycket högre spänning.

Läs mer

Detta gör att gitarrens hals och rygg måste förstärkas för att kunna stå emot den påfrestning som de hårdare strängarna innebär. Även själva kroppen hos gitarren är ofta större än hos en nylonsträngad. Allt detta leder till att den stålsträngade gitarren är ett större och tyngre instrument med en starkare och skarpare ton.

Köpa stålsträngad gitarr

Man konstruerar dessa gitarrer i olika träslag och i olika proportioner beroende på vilken ton man är ute efter. Tjockleken hos träet i olika områden av gitarrkroppen har också en stor påverkan på ljudet hos instrumentet i fråga. Oftast är det dock svårt att sätta fingret på exakt vilken teknisk detalj som gör att en viss gitarr tilltalar en musiker.

Det är också vanligt att man använder den stålsträngade gitarren tillsammans med en förstärkare. Det finns flera olika alternativ när man väljer mikrofon. Man kan välja en helt extern mic, en pickup för akustisk gitarr eller så har gitarren en redan inbyggd mikrofon.

Vilken gitarr passar just dig? Vi hjälper dig att hitta rätt i den stålsträngade djungeln. Välkommen!

Minimera

Underkategorier:
Varumärken
Antal strängar
Fattning