Gitarrmikrofoner

Gitarrmikrofoner som är rätt anpassade kan förvandla ett bra instrument till ett fantastiskt sådant. De kan också stå för en viktig pusselbit i tonkedjan för att få till just det ljud man är ute efter.

Elgitarr

De vanligaste mikrofonerna, eller pickuperna, rör elgitarrer. Utan en mikrofon är detta instrument tämligen platt och rätt utrustning för ljudsignalerna är helt avgörande för att gitarren ska komma till sin rätt.

Gitarrmikrofoner till elgitarrer fungerar ofta med hjälp av magnetfält som man skapar genom att linda koppartråd kring en magnetisk kärna. Detta möjliggör för att de mekaniska vibrationerna i gitarrens strängar skall kunna överföras till elektriska signaler via elektrisk induktion. Hur man placerar mikrofonen i förhållande till strängen spelar en stor roll. Därför konstruerar man magnetfältet med flertalet magnetiska centra, där man placerar var och ett av dessa under var sin sträng för att optimera ljudupptaget.

Det finns också mikrofoner som består av två kopparlindade spolar istället för en. Dessa är monterade med motsatt polaritet, det vill säga med den ena uppochner gentemot den andra. Denna konstruktion slår ut den oönskade frekvens som ibland kan bildas som ett artefaktljud vid användning av enkelspoliga mikrofoner.

Båda dessa typer av mikrofoner ger ett liknande resultat med den skillnaden att den dubbelspoliga, också kallad Humbuckern, producerar starkare basfrekvenser. Därför passar de något bättre till jazz eller hårdrock, där man vill komma åt tyngden i ljudet.

Akustisk gitarr

Till akustiska instrument använder man en annan typ av mikrofon, en så kallad piezoelektrisk mikrofon. Istället för strängarnas rörelses så omvandlas nu vibrationerna i locket till elektriska signaler. Eftersom inga magnetfält är inblandade så är dessa mikrofoner inte lika känsliga gentemot närliggande utrustning och man slipper därmed oönskat brus.

Rätt mikrofon för just ditt instrument är avgörande för att uppnå ett så bra resultat som möjligt. Vi hjälper dig att hitta rätt i det stora utbud som finns tillgängligt!

Varumärken