Gitarr

Gitarrens föregångare tros ha sett dagens ljus i södra Europa någon gång under medeltiden. Omkring år 1200 fanns det i Spanien två instrument som refererades till som gitarrer. Det ena var guitarra latina, som liknar dagens akustiska gitarrer, och den andra en så kallad guitarra moresca. De skiljer sig åt genom halsens utformning, som är betydligt smalare hos den latinska gitarren. Denna modell har dessutom enbart ett ljudhål, där den moriska istället har flera. Går man ännu längre bak i gitarrens historia hamnar man bland de tidigaste lutorna och harporna, som man spelade på redan för 5000 år sedan.

Den äldsta gitarren som finns bevarad är en spansk gitarr från slutet av 1500-talet, vilket också är det århundrade då man skrev de äldsta gitarrkompositionerna som vi känner till. Från denna tid och fram till 1700-talet var det en femsträngad renässansgitarr som ledde utvecklingen av instrumentet. När man sedan i början av 1800-talet lade till en sjätte sträng och skapade nya stämskruvar blev gitarren än mer populär och konkurrerade ut tidigare favoriter som lutan.

Nästa stora revolution för gitarren kom på 1900-talet när man elektrifierade den. I och med det skapade man helt nya möjligheter för detta älskade instrument vars popularitet aldrig tycks sina.

Hos oss på Örebro musikservice har gitarrer ett stort fokus och vi har ett brett utbud av både elgitarrer och akustiska varianter. Oavsett vilken genre du brinner för hittar du den perfekta gitarren hos oss.

Vi erbjuder även en heltäckande gitarrservice, så om du har problem med en befintlig gitarr kan vi hjälpa den tillbaka till toppskick. Välkommen in!

Underkategorier:
Varumärken
Storlek
Antal strängar
Fattning